Parning- Valpar v. 30

Det blev en lyckad uppvakting för Måzart som uppförde sig på det gamla beprövade tricket- att vara gentelman


det saknades bara ett gäng med rosor.........


Men Måzart lyckades flörta till sig Krusmyntas intresse. Så de blev ett par.......... och en lyckad parning


Valparna beräknas til vecka 30 vilket vi med spänning ser framemot. Självklart kommer vi att följa Krusmyntas dräktighet här på bloggen:-)))

Träff i Thornqvistskogen


Den 21 maj så träffades vi Alla och hade en underbar dag tillsammans


Alla deltagare med sina hundar provade på ett "workingtest" vi hade tre olika stationer


den första stationen var ett linjetag längs med en bäck, och ett rakt ut i skogen


den andra stationen skulle hunden göra två enkel markeringar en över en bäck och en i bland skogens träd


den tredje stationen skulle förarna dirigera sina hundar- bakåt, vänster & höger


det är viktigt som förare att tänka på sitt kroppsspråk- att vara tydlig när hon/han dirigerar sin hund. Det är även viktigt med inlämningar- att hunden lämnar "i hand" till sin förare


Det är roligt när både hundar & förare visar stor kunskap på apportering, det visar att alla har lagt ner mycket arbete med att träna det vi har gått igenom vid alla tillfällen vi har träffats.


Det gick jätte bra för alla ekipage, men det var inte bara hundarna som fick jobba utan även förarna. För vi hade lagt upp en tipspromenad med kunskapsfrågor om lydnad, apportering, vattenarbete, viltspår etc.

från vänster- Mari med Milton, Lena med Faxe, Torsten med Pontus, Ingemar med Sixten, Anna med Chili, Patrik med Noa, Tingeling, Kajsa med Blaise, Örjan med Tippi, Anders med Mimmi och i mitten ligger Timotej

Vi tackar för dessa gångerna och hoppas att Ni bibehåller All kunskap. Tack så jätte mycket för de sina blommorna

Viktiga ögonblick i livet-studenten är snart här


Tiden bara rinner iväg.........., jag har tyvärr inte hunnit att lägga in bilderna från vår träff den 21 maj. Är lite upptagen just nu med att förbereda för en viktig dag i min äldsta dotters liv- hennes Student- som inträffar den 4 juni. Så min tid går åt att förbereda mat, tält, present & självklart kläderetc. (jag lovar- snart kommer bilderna från den 21/5 vara på plats här på bloggen)

Jag är ständigt iaktagen- jag känner mina hundars blickar-  som undrar om jag överhuvudtaget kommer ihåg hur en lång skön promenad är för något??? 

I morgon ska jag & Gia köra upp till Lammhult för att hämta hem Krusmynta, som där har haft ett par underbara dagar med sin Måzart.  Parningen har gått jätte bra:-) självklart kommer jag att lägga in bilder från detta viktiga ögonblick i Krusmyntas liv. Nu är klockan oo.50 det är dax att återvända till mina piroger:-)

Tjidevipp..........

Viltspår


Att gå viltspår med sin hund är en jätte bra stimulerande uppgift för både hund & förare. Det är en skön & spännande känsla att följa sin hund blint genom skog, kärr, snåriga buskar.

Man har ingen aning om var spåret kan leda, men hunden hittar alltid rätt. Det är även en uppgift som stärker både förarens och hunden självkänsla.

Alla hundar har ett individuellt sätt att spåra på och det är otroligt roligt att vara förare till en duktig spårhund.

Vi har varit 12 stycken, som jag tidigare nämnt i föregående inlägg, som har träffats sedan januari månad i skogen.

Hundförarna har fått väldigt duktiga spårhundar och förarna har blivit bra spårförare, de har fått kunskapen att kunna "läsa" sina hundar på ett bra sätt.


Men Vad är då ett Viltspårprov? Jo, man bedömer om hunden kan spåra upp ett skadat eller dött klövvilt. Man kan använda hunden både i praktiskt bruk samt genom att göra det till en tävlingsgren och bara starta på prov. Provet är öppet för hundar av alla raser, såväl registrerade som oregistrerade. Så även blandrashundar får delta i provet.


Det finns två klasser - anlagsklass & öppenklass. I anlagsklass får hunden bedömningen - godkänt eller inte godkänt. När hunden har blivit godkänd så får den starta i öppenklass. I den klassen finns en prissättning- 1:a, 2:a, 3:a eller icke godkänt. Viltspårprovets målsättning är att bedöma den hunden som deltar, dess lämplighet vid eftersök av skadat eller dött klövvilt samt att öka & stimulera intresset för fortsatt utbildning av eftersökshundar för praktiskt bruk.


Viltspårprov ska genomföras i terräng med normal vilttäthet med övervägande del som är skog. Vid spårläggningen ska det finnas omväxling i terrängen, dvs spåret läggs över kullar, hyggen, kärr, diken och stigar. Spåret ska i båda klasserna vara ca.600 meter långt och lagt att det bildar fyra räta vinklar, om det funkar med tanke på att skogen är ju inte en fyrkant.

Man använder ca.3 dl blod till bägge klasserna som antingen droppas ut med hjälp av spårläggarkäpp i vars nedre ände finns en skumgummibit som fylls med blod eller så har man en stänkflaska. Samtidigt som man droppar blod så släpar man en skank av klövvilt.'


Självklart har öppenklass fler svårighetsgrader än anlagsklass. I anlagsklass ska spåret blodas 2-5 timmar före hundens start. I öppen klass ska spåret vara 12-24 timmar gammalt. I anlagsklass finns det ett lättare bloduppehåll på ca. 15 meter. I öppenklass har man även bloduppehåll i vinklar, skott samt något som heter återvändsgränd, det är när man gör helt om på en raksträcka och går tillbaka utan att bloda och fortsätter sedan åt antingen höger eller vänster och börjar då bloda igen.


Hunden ska under spårningsarbetet föras i en spårlina med spårhalsband eller sele. Spårlinan får inte överstiga 10 meter, 7 meter brukar vara lagom längd. Avståndet mellan hunden och förarens fattning på linan ska vara minst 5 meter. Men vid svårframkomlig terräng får man släppa linan tillfälligt eller fattas med kortare avstånd. Tänk på att aldrig någonting(träd/buskar etc) ska vara emellan förare & hund.

I bägge klasserna har hunden 45 min. på sig att spåra upp klöven.


När vi har haft våra träffar så har Vi även tränat den grundläggande lydnaden och många har fått en bra lydnad på sina hundar så de snart kan ställa upp i lydnadsklass 1, vad det innebär kommer jag att förklara i ett senare inlägg.



Apportering är ett svårt kapitel, även där har de lyckats så bra att vi kommer att anordna ett test liknande SSRK:s workingtest på torsdag den 21 maj i "thornqvistskogen"


Hjärtligt välkomna är alla inbjudna och deras familjer


Matilda: Morgon stund......


Sitter här vid frukostbordet denna lördagmorgon klockan halv 9 alldeles själv. förutom de pälsigabollarna till pudlar som ligger underbordet och värmer mina fötter. sammtidigt som jag äter en portionn havregrynsgröt, titar jag kritiskt på vädret utanför. En liten blåmes pickar obehindrat i busken utanför, trots de tunga gråa molnen och de kalla vindarna gör den obehindrat sina sysslor. Blåmesen landar en kort sekund på vårt staket utanför, alldeles stilla sitter den med blicken vänt in där jag sitter. Ser den mig?

jag sitter alldeles stilla och studerar den lilla fåglen. En magisk ikke tidsexisterande civilisation uppenbarar sig alltid på morgonen, och idagär inget undantag, fortfarande sitter mesen och tittar på mig och jag tittar tillbaka . Det är helt tyst i huset bortsett från frysens monotoriska surrande. Mina tankar väcks av otåliga pudlar som tittar på mig med viftande svansar.
-ska vi gå ut eller ?
Tycks dem säga, de vet precis vad som är på gång. De vet när det är skoldag, då är det bara en snabb kiss ut på gräsplätten utanför. Men när det är helg då är det tidigamornar för att ta cyklen till stallet 6 km bort. Mina små pudlar älskar att få följa med mig och jag har med dem överallt, de är det bästa sällskapet. Nu har dem båda lagt sig ner för att stirra ut mig i ett försök att få mig att skynda mig.
- Ja jag ska kära ni, hästarna har nog snart ätit upp och vill säkert komma ut. Jag ska bara göra mig klar, jag kommer alldeles snart.
Precis som de förstod gick båda bort och lade sig vid dörren för att vänta på mig. Förvånat fnyser jag. Det är inte första gången jag har förundrats över pudlarnas klokhet. Jag tittar ut genom fönstret. Blåmesen är borta.

Jag suckar djupt och ler Morgon stund har verkligen guld i mun.


Matilda

Nu är det snart dax.....

Var hos veterinären idag med Krusmynta och tog ett vaginalprov dvs ett prov som kan visa när det är dax för att para. Det visade att på Måndag är D-dagen. Då åker jag & Krusmynta upp till Lammhult.
Sedan tar det ca 63-65 dygn innan puppisarna kommer ut till den vi(l)da världen. Under tiden så kan ni njuta av bilder på Yatzis valpar som hon födde sommaren 2007

Vi börjar med en familjebild:-) 6 valpar som frossar i sig Yatzis mjölk......


Så här liten var Rondinella när hon var 5 dagar,liten rund svartnosad mysig "liten en". Som ni ser har hon inte har öppnat ögonen ännu. Tänk så liten & samtidigt så fantastisk & helt omedveten om omvärlden.


 3 veckor gammal "coole" Nike som nu bor i Österrike och tränas till räddningshund.


Här har vi Mimmi  7 veckor, ett charmtroll- Go & gla` kex chockla`


Alla hundvalpar är söta  MEN Tollarvalpar är nog de mest roliga & charmiga & uppfinningsrika valpar som finns som kräver sin förare........

GRATTIS MÅZART



Måzart har varit på Utställning på Gotland och han blev bäst bhkl 1, BIS-2 jakt och fick cert!!

JÄTTE GRATTIS

Idag ska Krusmynta till veterinären och kolla när det är dax för parning, misstänker i början på nästa vecka, så det ska bli spännande att fara upp till Lammhult:-)

Anmälan till Höstens kurser


(krusmynta)

Nu är det dax att anmäla sig till höstens kurser. Vi kommer att lära våra hundar eftersök (viltspår), apportering och självklart träna lydnad & allt annat roligt som vi kan göra med våra hundar. Det är en flexibelträning som tillgodoser varje hund och dess förares behov. En individuell träning i grupp där du och din hund får de träningstips som är anpassade till er.  Vi brukar alltid vid varje träff kombinera praktik med teori & skratt med allvar.
Hjärtligt välkomna att anmäla er på mailadress louisethornqvist @ live.se
 

GRATTIS TILL FRAMGÅNGARNA

Vill framföra Gratulationer till de kursmedlemmar & deras hundars som har ställt upp på prov under våren

JÄTTE GRATTIS Faxe & Lena som har blivit Godkända i Anlagsklass i Viltspår


JÄTTE GRATTIS Rondinella & Gia som har blivit Godkända i Anlagsklass i Viltspår


JÄTTE GRATTIS Cosmos & Gunilla som har fått sin första 1:a i Öppenklass i Viltspår


JÄTTE GRATTIS Tippi & Örjan som fick en 3:a i Öppenklass i Viltspår

GRATTIS TINGELING & ALLA DINA SYSKON


 För åtta år sedan föddes Ni och det blev en lyckad kull med många framgångrika Hundar. Tingeling är en av Dem som har haft många framgångar. Dessa gener har hon lämnat efter sig till sina barn som i sin tur blivit kloka framgångsrika hundar med många goda anlag. Därför ska vi föra vidare dessa gener med en Ny kull som kommer från hennes dotter Krusmynta.                                                                                                                                  

Din hund bad inte om att få komma till dig. Hon kom till dig för att ge dig vänskap då andra sviker, sympati då andra är emot dig, trofasthet då andra baktalar dig. Hon kom för att ge dig kärlek då du känner dig utelämnad, sällskap då du är ensam.

Hon gör dig på gott humör då du är ledsen, tar emot dig med glädjetjut då du äntligen kommer hem.

Hon är någon som behöver dig, någon att smeka, leka med och ha roligt tillsammans med. Hon är beroende av din omtanke och din kärlek.

Hon protesterar inte då du missförstår honom. Hon är utelämnad till dig på gott och ont.

Hon ger dig sköna avkopplande promenader. Hon ger dig sällskap. Hon ger dig kärlek och glädje. Hon vaktar och skyddar dig. Hon varnar om främmande kommer. Hon överger dig inte så länge hon lever. Hon ger dig trygghet.
Vad ger du din hund?
Jag ger Alla mina hundar fantastiskt mycket KÄRLEK


Fästingmedel

I dessa fästingtider så är det helt omöjligt att undvika de små äckliga krypen som älskar oss människor och våra hundar. Det finns de som inte vill spruta på en massa kemikalier på våra fyrbenta vänner. Eftersom vi alla har olika mängd med enzymer och dofter så passar de olika medeln olika beroende från invivid till individ. Det finns många preperat till försäljning som man kan använda, det handlar bara om att hitta vad som är rätt för din hund och faktiskt vad som känns rätt för dig att preperera din hund med. 

Som jag har skrivit förut(läs inlägget om- nu börjar de små äckliga monsterdjuren.......) är fästingen är ett slags kvalster, ett djur som hör till leddjuren och är besläktat med spindlarna. Man räknar med att det finns minst 800 arter i jordens tempererade områden. Den vanligaste arten i vårt land är hårdfästingen (Ixodes ricinus). Den finns överallt där Vi & våra hundar finns.
 
Men vad finns det för olika preperat?

Det finns Exspot vet. som förebygger angrepp av fästingar, loppor och löss. På mindre hundar trycks en ml av medlet ut på huden i nacken. Förutsatt att hunden inte badas, varar skyddet i cirka fyra veckor. På större hundar, över 15 kg, sätts en ml i nacken och en vid svansroten. Medlet kan användas på valpar från två veckors ålder.Exspot kan inte användas till katter och dräktiga tikar under första tiden. För säkerhets skull kan man undvika att använda det över huvud taget under dräktighet och digivning.Eftersom medlet är giftigt för fiskar, ska man inte låta hunden bada i dammar och sjöar.
 

Frontline, vilken sprayas på hundens päls, eller spotas i nacken. Medlet innehåller substansen fipronil, som snabbt dödar fästingar och loppor genom att tränga in i parasitens kropp och sätta hjärnan ur spel. Medlet påverkar inte hundens nervsystem, inte heller andra högre djurs eller människans. Det fungerar så att det inte tränger genom huden, utan deponeras i hårsäckarnas talgkörtlar, där det portioneras ut under några veckor.

Det sägs att man till och med kan bada och schamponera hunden, utan att medlet förlorar i verkan. Vilket jag inte tror så mycket på, av egen erfarenhet så försvinner medlets verkan fortare om man badar sin hund. 


Halsbandet Scalibour där den aktiva ingrediensen i halsbandet utsöndras succesivt och ger ett långvarigt skydd mot dessa blodsugande och sjukdomsspirdande små djur. Till skillnad från många andra förebyggande fästingpreparat är det här mycket enkelt att applicera. Man tar helt enkelt på hunden halsbandet och efter en vecka når bekämpningen full effekt. Det fina är att hunden också kan bada utan att medlets effekt upphör. Dock ska det nämnas att om man schamponerar sin hund så dröjer det sju dagar igen innan medlet är fullt verksamt igen.

Det sägs att halsbandet kan användas av dräktiga tikar och även tikar med diande valpar. Även valpar som är äldre än sju veckor kan använda det utan risk. Det här halsbandet är alltså ett läkemedel som är mycket noga dokumenterat. Men av egen erfarenhet så finns det hundar i min omgivning som har fått biverkningar såsom matleda, trötthet, svullna körtlar vid både öron och hals.


Pet Power Plus är ett kosttillskott med mineraler och enzymer som påstås stärka hundens motståndskraft och ökar hundens allmänna välbefinnande.Det innehåller organiskt material med flera spårämnen som sägs ha visat sig ha speciella egenskaper hos hund. Dessutom har man tillsatt olika former av torkad jäst för att förhöja effekten. Vissa källor påstår att B-vitamin är ett effektivt skydd mot fästingar. 

Det påstås även att Power plus minskar dålig lukt, motverkar fästingangrepp ger bättre päls, matsmältning och humör, klarare och friskare ögon, friskare tandkött, blankare och tätare päls, bättre andedräkt och avföringen luktar mindre.  

Fästingar försvinner i det närmaste helt och även avmaskningsbehovet försvinner. Maten tillgodogörs effektivare. Power Plus är en stark antioxidant som stärker hundens immunförsvar. Klorna växer snabbare. Den gamla hunden återfår sin lekfullhet och ålderskrämpor lindras. Medlet har testats på hundskolan i Sollefteå med gott resultat. Det ges som en (1) kapsel per dag, oberoende av hundens vikt eller ras. Jag har aldrig provat detta medlet men funderar starkt på att pröva det.


Bärnstenshalsband, det påstås att om hunden bär ett bärnstenshalsband, så gör halsbandet statiska elektriciteten så att fästingarna skyr hundens päls. Förra året hade mina hundar halsbandet. Helt ärligt så vet jag inte om det fungerar eller ej, men min upplevelse var att de krypande fästingarna minskade på mina hundar. Så jag har faktist beställt nya, hör av er om ni vill ha adressen.

Hemmagjort antifästingmedel; koka upp 1 liter vatten, blanda i 1/2 burk rosmarin,1/2 burk Timjan,(det går även bra med färska kryddor) lite nejlikor, Lavendel, Citronmeliss, 2 krm citronsyra, 2 msk vitvinsvinäger. Släng i lite Rölleka och Renfana om man har tillgång till det.  Låt detta stå och dra över natten. Sila det och häll det på pumpflaska. Spraya på hundens ben, mage, hals- tja överallt...- varje gång ni går på promenad.
 

Eteriskaoljor, det finns att köpa eucalyptus-, geranium- och pepparmyntolja i hälsokostaffärer. Dessa kan man använda, men hunden blir lite mer oljig. Men VIKTIGT är att späda oljorna ordentligt innan det sprutas på hunden annars blir det alldeles för starkt preperat. Ni får tänka i droppar när ni använder oljorna.  Ex. 5-10 droppar på en liter vatten(beroende på hur känslig er hund är). Man kan även blanda ner några droppar eteriskolja i ovanstående blandning(hemmagjort antifästingmedel). Men som sagt var varsam med oljorna för de är väldigt starka.   

Jaha, och vad använder jag förnågonting? Jo, jag brukar använda Frontline och det är inte bara förebyggande mot fästingar, utan även mot de hemska lopporna. Än om mina hundar har varit förskonad mot dessa hemska små pyttedjur så vill jag gärna förebygga, så jag inte kommer att ha små svarta hoppande djur i mina hundars päls som lägger ägg i mina golv. 
Jag brukar även använda det hemmagjorda antifästingmedlet när jag ska på promenad, det tar inte så lång tid att spruta på hunden och sig själv. Man kan gott offra den tid det tar för att undvika de små kräken. För att sätta pricken över i:et så får mina hundar varsit bärnstenshalsband.


En mysig träningsdag med tollare & dess duktiga förare


då var det dax för att ut och träna våra hundar. Vi spårade och tränade apportering i ett underbart hav med vitsippor


Tippy & Kristina som utför en alldeles utmärkt markering

Mari & Milton utför ett jätte bra linjetag

medan Anna med Chili  & Anders med Mimmi kollar så det går till på rätt sätt
Under tiden så gör Gia med Rondinella en markering över bäcken

vilket även Mikael med Blaise utför med största koncentration

Lite fler fina bilder på Tippy & Blaise som hittar dummies i en gammal vedhög

Från Oss Alla till Er Alla -Tack för en underbar dag i Thornqvistskogen

Valborgsmässoafton

Valborg är den stora vårdagen. Våren är en underbart vacker årstid med alla vitsippor och knoppar som håller på att kämpa sig fram.  

På Valborg umgås vi med vänner - äter & dricker gott

och tänder en brasa när mörkret faller på

Vi firar de tre V:na- Våren, Vänskapen och självklart Valborg(en engelsk kungadotter som blev abbedissa i Tyskland- som är ett helgon för fruktsamheten.) 
För förde man oväsen, sköt med gevärr och slog på trummor för att skrämma vargarna innan man släppte
ut djuren på bete. 
 
Men inte vi inte, för vi tycker det är mycket roligare och klä oss i roliga hattar och spexa in våren. Tjidevip hoppas Ni hade lika roligt som vi på Valborg

Vårstädning i Thornqvistskogen



Vi samlade ihop ett glatt gäng familjemedlemmar och åkte iväg tidigt en morgon.

Ambitionen var att städa ur alla bäckarna på löv, grenar och annat som tycks samlas i en bäck.

vi hade en "geggig" & mysig dag tillsammans. Inte behöver man betala en massa pengar på att gå och träna på gym, det är bara att ta på sig handskar och ta tag i moder jord så får man muskler på köpet

Vi avslutade vår dag med en grillstund vid stugan


RSS 2.0