Ytterligare en utvecklande dag i valparnas nystartade liv...



Idag är en ny utvecklande dag i valplådan. Valparna växer och blir större och större..


All beteendeforskning har visat att den första tiden i en varelses liv är livssvgörande för individens fortsatta utveckling. Hjärnan är som mest mottaglig för intryck, såväl negativ som positiv under de första månaderna. Det är därför det är så viktigt den första tiden med kärlek & omvårnad och  lugn & ro.  
Våra valpar som födds upp i Gesalatis kennel är det viktigt att de får en livsuppgift i livet. Man behöver inte springa iväg och ta sig ett jaktlicens. Men för att en Tollare ska få ett bra liv krävs det att den får lov att arbeta intellektuellt. Vi ska självklart försöka bevara dess jaktliga anlag men det krävs att man gör det med alla arbetande hundraser. Man använder sig mycket av det jaktliga anlaget exempelvis inom bruksträning. För att kunna ta få fram en bra brukstränad hund så krävs det olika grundförutsättningar och det jaktliga anlaget är ett otroligt viktigt sådant. Man använder även det jaktliga anlaget inom lydnadsträningen. Så som sagt att bevara den egenskapen är viktig för alla arbetande raser.



En valp måste ges tillfälle att utveckla sina medfödda beteende under rätt tidsperiod. Deras system är öppna för information under den utvecklingstid då de har betydelse för hunden. Det viktigaste är att valpens upplevelser blir de avsedda och riktiga från första början.



Det är viktigt för valpen i denna första period är att äta och hålla sig varm. När valpen är vaken är rörelseriktningen som ett målmedvetet kryp mot värme och näring. I de nyfödda valparnas centralanervsystem pågår en anpassning med medfödda beteende bla att leta upp föda. Valparna har utvecklat snabbt ett system för att fort komma fram till Krusmyntas spenar som de "hugger" tag i. Detta är den första utvecklande fasen i att "använda sin näsa" på ett rationellt sätt. Kanske läggs grunden redan här i hunden sätt att arbeta med sin näsa i vuxen ålder. Om vi tar ex flaskuppfödda valpar så missar de ju denna händelsen i sitt liv.
 

För att hunden ska kunna bli den nytta och glädje den tänkt, måste den livsviktiga sociala relationen byggas upp mellan hund och människa från allra första början. Det viktigaste för oss är att kunna ge valpen en så lycklig barndom som möjligt.


//Tjidevipp

Kommentarer
Postat av: Karin med Gismo

Snacka om att bli valpsugen.

2009-07-31 @ 12:30:27
Postat av: louise

Hallo Karin



kan bara hålla med:-))

2009-08-03 @ 22:52:27
URL: http://tollarbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0