Ytterligare en utvecklande dag i valparnas nystartade liv...



Idag är en ny utvecklande dag i valplådan. Valparna växer och blir större och större..


All beteendeforskning har visat att den första tiden i en varelses liv är livssvgörande för individens fortsatta utveckling. Hjärnan är som mest mottaglig för intryck, såväl negativ som positiv under de första månaderna. Det är därför det är så viktigt den första tiden med kärlek & omvårnad och  lugn & ro.  
Våra valpar som födds upp i Gesalatis kennel är det viktigt att de får en livsuppgift i livet. Man behöver inte springa iväg och ta sig ett jaktlicens. Men för att en Tollare ska få ett bra liv krävs det att den får lov att arbeta intellektuellt. Vi ska självklart försöka bevara dess jaktliga anlag men det krävs att man gör det med alla arbetande hundraser. Man använder sig mycket av det jaktliga anlaget exempelvis inom bruksträning. För att kunna ta få fram en bra brukstränad hund så krävs det olika grundförutsättningar och det jaktliga anlaget är ett otroligt viktigt sådant. Man använder även det jaktliga anlaget inom lydnadsträningen. Så som sagt att bevara den egenskapen är viktig för alla arbetande raser.



En valp måste ges tillfälle att utveckla sina medfödda beteende under rätt tidsperiod. Deras system är öppna för information under den utvecklingstid då de har betydelse för hunden. Det viktigaste är att valpens upplevelser blir de avsedda och riktiga från första början.



Det är viktigt för valpen i denna första period är att äta och hålla sig varm. När valpen är vaken är rörelseriktningen som ett målmedvetet kryp mot värme och näring. I de nyfödda valparnas centralanervsystem pågår en anpassning med medfödda beteende bla att leta upp föda. Valparna har utvecklat snabbt ett system för att fort komma fram till Krusmyntas spenar som de "hugger" tag i. Detta är den första utvecklande fasen i att "använda sin näsa" på ett rationellt sätt. Kanske läggs grunden redan här i hunden sätt att arbeta med sin näsa i vuxen ålder. Om vi tar ex flaskuppfödda valpar så missar de ju denna händelsen i sitt liv.
 

För att hunden ska kunna bli den nytta och glädje den tänkt, måste den livsviktiga sociala relationen byggas upp mellan hund och människa från allra första början. Det viktigaste för oss är att kunna ge valpen en så lycklig barndom som möjligt.


//Tjidevipp

Krusmyntas valpar

Vi passade på att ta bild på alla valparna när vi vägde dem. Ett smart drag är att väga valpar & ta bild är när de har ätit och är lite "lätt sömninga", annars är det en omöjlighet för de är aldrig stilla:-) Alla valparna är pigga och matglada.

Valp nr 1 är en hane som vägde 367 gram när han föddes och idag har han gått upp till 490 gram



Valp nr 2 som oxå är en hane, vägde 360 gram när han föddes och idag väger han 495 gram



Valp nr 3 är en tik som vägde 300 gram när hon föddes(exakt lika mycket som Krusmynta när hon föddes) idag väger hon 420 gram



Valp nr 4 är oxå en tik som vägde 330 gram när hon föddes och väger idag 445 gram



Valp nr 5 är en hane som vägde 340 gram och idag väger 480 gram



Valp nr 6 är en tik som vägde 308 gram när hon föddes och väger idag 425 gram



Valp nr 7 är en hane som vägde 340 gram när han föddes och väger idag
461 gram



Valp nr 8 är en tik som vägde 340 gram när hon föddes och väger idag 459 gram


Visst är de fina:-)
.............tänk om ett par veckor är de som små bitande varelser som är väldigt underhållande-
vi skippar TV:ens underhållngsprogram på ett bra tag- det finns inget som slår 8 tollarvalpar i full aktion:-))

//Tjidevipp


kamera haveri.....



Tyvärr har vi haft kamera haveri idag..lite typiskt, för vi passade på att fotografera alla valpar när vi vägde dem. Vår tanke var att visa hur varje valp ser ut, men som sagt våra planer gick inte som vi hade planerat. Som tur är att Cornelia hade lyckats ta ett foto med hennes mobil. En jätte fin bild...som talar för sig själv.:-)
// tjidevipp

Äntligen har valparna kommit........

Hjärtligt Välkomna Alla 8 Valpar



En oerhört stolt mamma till 4 hanar och 4 tikar


Krusmynta hade en bra förlossning, ett riktigt skolexempel. Alla valparna är väldigt välmående och är redan små vilda bestämda krabater:-) man får känslan- först till bröstet vinner....


Krusmynta är en kärleksfull mamma som är hos sina valpar hela tiden och ger dem mat & "gos" och pysslar på dem.
Här får ni lite mer ögongodis...........:-)




Imorgon kommer en mer ingående presentation av våra nya helt underbara små tollare

// tjidevip

Valpar tittut?

Hallå söta små valpar var är ni? I morse vid 06:00 började krus vandra och vara orolig, idag har hon legat med sammandragningar hela dagen, och alla har med spänd förväntan suttit bredvid och vakat. Nu är klockan 21:30 personligen tror jag inte att de kommer förän vid 4-5 tiden. När tingeling skulle ha valpar satt vi och vakade över henne från 09:00 till 04:30 då den första valpen kom. Alltså krusmynta. Så det är bara att koka en kopp te till och vänta. För det här går inte att stressa eller skynda på så som vi brukar göra i dagens samhälle, vi människor får helt enkelt låta naturen ha sin gång och vänta tills tiden är inne.......hoppas ni har en bra kväll

vi väntar och väntar

just nu är vi alla sugna på att de små valparna ska komma ut! det ska bli så mysigt med valpar!

Här sitter krus och ting ute i trädgården och myser, ferdinan är krusmyntas mellannamn. Man märker att krusmynta tycker att det är jobbigt nu med magen, hon har den där sorgsna puppie looken ständigt.

Tollarvalpar på väg

Hej hopp
nu är det inte lång tid kvar till nedkomsten av valparna, man märker det tydligt på den annars pigga krusmynta som idag är lite trött och sover mycket. Men jag förstår henne, det måste vara jätte jobbigt att släpa omkring på den där stor magen med livliga valpar. Man känner dem tydligt när de rör på sig sparkar hit och dit, det verkar vara väldigt luvliga valpar må jag säga.

Här är krus i sin nyinredda valplåda, hon måste äta i omgångar nu eftersom valparna nog tryker på magsäcken, och så passar hon på att ta en liten middagslur.


Krusmynta och hennes stora mage

KRUSMYNTASEMESTER


Krusmynta har definitivt en rejäl semester "Look" hon är väldigt dräktig och påverkad av det varma vädret- så vi fick packa bilen och åka till Stranden i Ystad för att hälsa på Gia och hennes familj & hundar.

Det började med att  världens "sjötångkrig" bröt ut - jag tränade definitivt på stridtekninken jag har lärt mig på Marma....


Att skydda, bevaka och ytövervaka. Bra att veta var fienderna befinner sig någonstans. Snabbt och enkelt tog vi dem till fånga- och grävde ner dem.
 

Krusmynta & Tingeling låg och övervakakade dem hela tiden. 
 

Det var jätte varmt i vattnet så till och med jag badade, och jag badar absolut inte.... men det var nog beroende på att min kropp bestod av slibbig sjötång........


medan Johan är som en delfin.........

Tja, kanske en VAL:-))


Efter en god grillmiddag så tog vi en kvällspromenad på stranden


Föresten är det någon som kan gissa hur många valpar Krusmynta har i sin mage??


//Tjidevip

Hundtjänstskolan i Marma

14 dagar i Marma- Gia och jag gick inte samma kurs så därför finns det inte några bilder på henne. Jag hade självklart glömt min kamera hemma, men som tur var så tog en utav våra instuktörer en massa bilder.
När vi kom till Marma så sken solen helt underbar & värmen var på topp. Vår första övning var att gå en orientering med lite packning på 1 mil på tid.

Jag är så fantastiskt dålig på att organisera mig själv efter en karta & kompass........

((full aktivitet var man skulle gå och hitta den bästa & snabbaste vägen(Kicki som står gömd bland alla de grönklädda, var min roliga & sunda rumskompis)) 

..........som tur var, så fanns Per till hjälp i vår grupp, med tanke på min svagaste svaghet- att finna rätt stigar.
Jag fick bära kompassen medan han tog hand om kartan och vart vi skulle gå:-))

Eftersom det var en väldig värme så blev vi alla fantastiskt svettiga, och jag hade kollat in av "stridkillarna" som hade tagit med sig en extra tröja, vilket även jag gjorde. Så när tröjan blev outhärdligt blöt av svett & myggen hade anfall i sikte- så bytte jag till en torr en........


Kursen vi gick heter GB 1 och dess innehåll var länge ett frågetecken-kursplanen fick vi själv få lov att komma fram till, detta var ett pedagogiskt knep, att lära oss pedagogik utan katederundervisning.

Vi höll på med denna "processen" i 4 dagar- ett virvarv- men ibland fick en pause från lektionssalen- lektion i Plan & Pm i skogen- en övning med hundarna i belöningssystem & motivationsövning vid ljudmarkering på patrullstig

Alla njöt av varenda sekund ute i skogen tillsammans med alla hundarna & myggen,
visst ser det njutfullt ut:-)


Men självklart fick vi gå tillbaka till "processen"

Sammarbete, förtroende och laganda- det hade vi oerhört mycket träning på, vilket är fantastiskt bra att "drillas" i om och om igen.
Eftersom GB 1 är första steget till hundtjänsteinstruktör så fick vi träna på att ha undervisning. Från början fick vi informationen att man skulle ha undervisning om ett ämne som man redan behärskade. Men jag vet inte riktigt vad som hände med den sanningen, för jag fick två ämnen som jag inte hade såååå mycket kunskap om. Ett av dessa var Stridsteknik... detta är definitivt inte min starka sida. Men med hjälp utav mig själv och mina helt underbara kurskolleger så klarade jag det alldeles jätte bra.

Så ALLT handlar om sammarbete............. hela livet faktist, man kan inte klara allt själv, eller hur?!
Som tur var fick vi ut och träna lite hund oxå. Självklart i regnet eftersom solen hade tittat fram när vi satt inomhus & regnet när vi var utomhus.. 

Jag & Per tränar lite kampövningar med Curry....

Det gäller att först få henne intresserad............utan att hon får tag på fingrarna........

sen springer man iväg och då kommer Curry i full karriär och hugger tag i kampstocken, sen är kampen ett faktum- slänger man iväg henne lite..eller det kanske var hon som slängde iväg med mig:-)
Som vanligt efter en övning så gjordes det en gemensam analys- Mål-Syfte-Krav och stegringsplan


En dag skulle vi ut på Gröntjänst och ödets ironi var- som jag tidigare har nämnt så hade solen lyst med sina varma strålar under tiden vi suttit inne i lektionssalen med "processen" men sen när det var dax för att sova ute i skogen- då var det dax för annat väder. Detta var ett otroligt intressant och roligt dygn

Men som Anna- Maria sa, ibland kändes det som om vi var de "små barn på fjällvandring"
Här ska vi kontrollera så inga fiender har intaget "huset"-boden som senare visade skulle bli vår bostad

Vi gör en patrullstig och kontrollerar om hunden får upp en vind-ljudmarkering eller ev. spårupptag.
Samt rapporterar in till ledningen om det skulle ske, vilket det gjorde här.

Väl framme så får vi varsin välförtjänt pause och fixar vårt nya boende

Vi bodde faktiskt mycket bättre än den andra gruppen, i vår lilla bod fanns det bara ett stort hål på ena väggen medan i den andra gruppens lilla hus fanns det hål överallt.....och ont om plats......
 
under den sömnlösa natten blev det storm och regnet piskade på .....
då fick vi nya order om att tyvärr vi skulle avsluta övningen.
 
det var bara att ta tag i sin cykel och cykla tillbaka till förläggningen

många av oss som tog en välförtjänt vila 

på kvällen var det dax för Fest, vilket vi var väldigt glada över


Detta var en snabb sammanfattande bildhistoria om 14 händelserika dagar på Marma.  "Processen" fortsätter nästa sommar.....Det var otoligt lärorikt & roligt med skapande av fina vänskapsband som säkert kommer att fortsätta blomma:-)

Dräktiga Krusmynta


De senaste 14 dagarna har jag & Gia varit på utbildning på hundtjänstskolan i Marma. Det har varit väldigt lärorika & roliga dagar. I Marma skapade vi goá vänskapsband(lägger in lite bilder i morgon så får ni se vad det handlar om).  

Idag slängde äntligen jag av mig mina kängor som mina fötter har befunnit  sig i de senaste 14 dagar...

Det kändes fantastiskt skönt att få lite sand mellan tårna 
Självklart tog vi med alla hundarna till strande vid Smyge- Sveriges sydligaste udde.
 
Man både märker och ser på Krusmynta att hon är dräktig, man kan inte anklaga henne att vara den smidigaste hunden på stranden....


Krusmynta är medveten & bekväm om sin nyblivna situation och har förmågan att anpassa aktiviteter efter hur hon vill ha det. Lite motion, sen tar suget över och det är dax för fika

Under de sista veckorna börjar oftast tikarna bli lite kräsna... den ända maten Krusmynta inte nobbar är människomaten. Det står i böcker att man kan gärna ge tiken lite rå lever etc. men det är ganska jobbigt att ta med sig detta till stranden, så Krusmynta fick nöja sig med en slätbulle. Medan Timotej bara låg och njöt av sol & strand situationen

Så vi hoppas att Ni alla hade en lika mysig dag som Vi

Ha det jätte bäst
//Louise

RSS 2.0