Att tänka på vid VALPKÖP


Fem goda råd till en till valpköpare från Svenska KennelKlubben


1. 
Innan du köper hund, försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Hundar är flockdjur och ska inte lämnas ensam mer än högst 4 timmar per dag.
En valp kan man inte lämna ensam förrän valpen är trygg i sin hemmiljö och man har tränat valpen successivt att var ensam hemma. Valpens uppfostran är viktig för att man ska få ett trevligt hundägande, en hundkurs eller gärna fler är att rekommendera.

2. Valet av ras är högst personligt och det är viktigt att välja rätt. Det viktiga är att Du inte enbart tittar på hundens utseende när Du väljer ras utan även försöker ta reda på något om rasens egenskaper. Ställ dig själv frågan om Du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Ska hunden vara jaktkamrat? Är Du jätteintresserad av att tävla i lydnad eller någon annan gren inom hundsporten. Hunden kan också vara tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska följa med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt?

För att underlätta valet av ras besök rasklubbarnas hemsidor SKK-länkar titta i böcker eller gå på hundutställning kan underlätta valet av ras. Svenska Kennelklubben erbjuder en mängd böcker till förmånliga medlemspriser.

 3. Svenska Kennelklubbens informationsavdelning ger dig kostnadsfria tips och råd angående vad du ska tänka på som nybliven hundägare. Svenska Kennelklubben kan också sända dig listor på uppfödare av en viss ras som du söker. En trygghet är att hänvisning endast sker till uppfödare utan anmärkning. Vi lämnar också adresser till rasklubbarnas valphänvisare och sekreterare, som kan ge mer information om rasen. Du är välkommen att ringa 08-795 30 30.

4. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för kan ha stor betydelse i framtiden om du som hundägare behöver hjälp och råd.

5. En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen tidigast vid åtta veckors ålder med:

   * ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling

   * ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bland annat  
        anger valpens avmaskningsperioder

   * ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Där uppfödaren upplyser dig om valpen är
       vaccinerad och/eller försäkrad

   * Valpen ska också levereras ID-märkt, blankett för att anmäla ditt ägarskap till SKK´s  Ägarregister medföljer och är redan betald av din uppfödare.

Uppfödarna får tillsammans med registreringsbevisen en folder och en video som heter - Välkommen valp att dela ut till sina valpköpare. Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.  Du bör även få med information om hundens skötsel, matvanor, avmaskning och när valpen ska vaccineras.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0