Försvarsmaktshundförare

Sommaren 2007 gjorde jag och mina två vänninor, Kristina & Gia, LUMPEN!!!!!!!!!!!
                                             
Hur kan det komma sig att man offrar sin semester på att ta på sig gröna fula kläder, äta äcklig mat, sova i rum med 6 våningssängar eller på ett hårt liggunderlag i ett grönt fuktigt illaluktande tält. Med ett gäng kvinnor som man överhuvudtaget inte har något gemensamt med. Vissa var så fantastiskt olik en själv så man undrade ibland om vi kom från samma planet !?!
                                                              
Vi var helt enkelt tvingade till att gå denna utbildningen, om vi ville att våra hundar skulle bli försvarsmakthundar.  Så vad gör man inte för sina hundar.............. 

Men vi fick lära oss en hel del kul saker, som t.ex. skjuta pistol:-)
                                                                                                                                                                        

Och hur det känns att ha gasmask på sig och gå igenom ett gasfyllt rum. 
                                           
Just den dagen var det så fantastiskt varmt, vi blev helt sjöblöta utav svett när vi var klarar. Men det fanns definitivt ingen dusch inom räckhåll, för vi var ute någonstans i någon skog och skulle ha någon annan typ av övning efter den otroliga svettiga händelsen. Så där fick man gå och lukta...... det var bara att ta fram sin manliga sida. Njuta av de olika odörerna som fastnade i ens näsborrar & lära sig att "coola" ner sig lite och ta en sak i sänder utan att stressa upp sig för små saker .
Försöka "annama" den "coola" Clint Eastwood´s livsfilosofi ---- självklart på kvinnligt vis:-)
                                                                       

Efter ca 10 dagar var vi klara med vår militärutbildning uppe I Karlskrona. Ja, ja,ja,ja nu kommer alla män som har gjort lumpen tänka- 10 dagar!!! Herregud !! Tänk på min tid så fick man ligga i lumpen i 1 år etc etc....  Men jag lovar det räckte att vara tillsammans med en massa galna kvinnor i 10 dagar. Det finns absolut ingen man som friviligt vill utsätta sig för detta senariet...............Jag lovar !!!! 
Väl hemma i Malmö så ville våra omtänksamma & kärleksfulla familjer visa HELA Malmö att de hade längtat otroligt mycket efter oss, eller hur:-))?

                                    .// Louise

Vårmörkret.........

                                               

Vårmörkret kan vara vackert, än om det går en på nerverna ibland. Man blir ju så förbannat trött !!!!!!!!
Om jag hade själv fått välja, hade jag nog mestadels utav dygnets timmar tryckt näsan mot fönsterrutan och tyckt synd om mig själv.
Så det är en väldans tur att jag har hundar som insisterar(bestämmer) att de måste gå på promenader och bli tränade.
Jag har ställt mig samma fråga många gånger - om HUR mycket jag känner för att gå ut när vinden viner och det bara öser ner stora blöta gigantiska regndroppar!?

Självklart stannar en helt normalt fungerande människa inomhus i detta väder. Detta är nog en anledning att människor i allmänhet tycker att hundmänniskor är lite speciella. 
Hundägare utför ju en  massa konstiga saker som inte andra personer gör. Tänk exempelvis tanken, att Du som inte äger någon hund ser en annan människa gå omkring mitt inne i skogen med en flaska som droppar blod och en gammal död rådjurklöv hängande i ett band bakom sig. Självklart börjar Du som ser detta undra om allt står rätt till??  Som sagt, vi hund människor hittar på en massa konstiga saker, det är därför inte konstigt att vi uppfattas som något annorlunda.
Så snart är det dax kära vänner, vi ses i skogen på lördag med varsin flaska blod.......



Louise

Vi längtar.............

                                               
Gud vad vi längtar efter solen, tänk om 146 dagar är det Midsommarafton!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det är då hela svenska folket dansar runt en upp och nedvänd fallosymbol:-)
Men det är väl inte fel att vi bevarar vår hedninska historia?!-
för Midsommar är definitivt en hednisk folkfest med starka inslag av fruktbarhetskarriär.
                                          
                                         
                                            
Självklart ska vi fira årets ljusaste natt, detta är 2008:s ljusaste natt uppe i Öregrund-
vårt smulton(jordguggs)ställe:-)
 
                                                         
snart är det bara 145 dagar kvar.................                                                                                                      
                                                                             

Toltekens livssyn verses hundens sätt att leva

                                                                               
Att hunden är människans bästa vän, är ett känt begrepp. Men varför är den det egentligen?
Är det bara för den inte kan prata samma språk som oss? Eller är det bara för att det är en dum varelse som accepetera allt den blir utsatt för? Eller är den människans bästa vän för att den inte ställer några krav på oss?  Kan det vara så enkelt att den speglar hur vi egentligen skulle vilja vara, så därför behandlar vi våra hundar så som de behandlar oss?
Hunden är kanske vår egen själs spegel?

Toltekerna är ett folkslag som bodde i mexico för många tusen år sedan som hade en speciell syn på hur människan ska leva sitt liv. De ansåg först och främst att, allt det du ser och hör just nu är inget annat än en dröm. Du drömmer i detta ögonblick. Du drömmer fast hjärnan är vaken. Att drömma är själens främsta funktion, och själen drömmer 24 timmar om dygnet. När hjärnan är vaken finns det en materiell ram, som får oss att uppfatta saker och ting på ett linjärt sätt. När vi sover har vi inte denna ram, då har drömmen en tendens att hela tiden skifta innehåll. 
När vi människor växer upp så blir vi matade på information utav omgivningen som utgör den inre drömmen om vad som är rätt/fel & bra/dåligt. Den yttre omgivningen formar din personlighet och din sätt att tro på saker och ting. Vi människor är ganska fördömmande och kritiska mot vår omvärld men även mot oss själva. Vi är duktiga på att ställa höga krav och klanka ner på oss själva, att det kan bli en risk för vår hälsa. 

Människan är den enda varelsen i världen som betalar tusen gånger för samma misstag. Vi har ett effektivt minne. Vi begår ett enda misstag, vi dömer oss själva, vi finner oss skyldiga och vi straffar oss. Vi låter även andra betala för misstag genom att skicka känslomässigt gift till dem(skitsnack).
Våra hundar har inte förmågan att döma sig själv eller andra, de straffar inte oss och de skickar inte ut känslomässigt gift. De bara skickar ut kärlek. Hur kan detta komma sig?

Människan söker efter rättvisa & skönhet. Det spelar ingen roll hur vacker en människa är, så blir den personen aldrig nöjd. Vi söker och söker, fastän allt redan finns inom oss. Det finns ingen sanning att upptäcka. Vart vi än vänder blicken är allt vi ser sanning, men på grund av den information som vi har lagrade i sinnet har vi inte ögon för denna sanning. Vi ser inte skönheten eller sanningen för vi är blinda. Det som gör oss blinda är de felaktiga trosatserna vi har blivit & blir matade med under hela vårt liv- vår personlighet. Vi människor lever i en dimma- det vi är rädda för är att älska, leva och  visa vem vi egentligen är. 
                      

Hunden älskar livet och visar gärna hela världen vem de är och alla deras olika sinnesstämningar- de bryr sig varken om sanning eller skönhet.  De skapar en trygghet genom att våga var sig själv. De behöver inte leva i en värld där allt ska var perfekt, utan de nöjer sig med att leva i nuet som accepeterar den man är. Hunden älskar sig själv lika mycket som de älskar oss människor. Därför har de förmågan att kunna visa kärlek som äkta och varm.
Men hur kan det komma sig att hundarna har kommit så långt i sin känslomässiga utveckling medan vi människor inte har hunnit dit hän. Kan vi lära oss någonting utav våra djur?
                                                                                                                         
Toltekerna och hundarna har en livssyn som är ganska lika.
Vi kan börja med att alltid vara sann i vårt tal. Toltekerna förespråkar detta och hundar ljuger aldrig, de är aldrig falska utan berättar med sin kropp och sina ögon vad de tycker och vill göra.
Toltekerna menar att man aldrig ska ta något personligt. Hunden tar aldrig någonting personligt. Vi människor är väldigt bra på att ta det mesta runt omkring oss personligt. Vi är duktiga på att träda in i ett känslomässigt helvete på grund av andras människors tankar eller handlingar.

Nästa grundsten i toltekernas livssyn är att inte ta något för givet. En hund tar aldrig något för givet. Vilket vi människor är otroligt bra på att göra. Vi skapar mycket känslomässigt gift genom att ta saker och ting för givna och genom att ta dem personligt, eftersom vi vanligen börjar skvallra om sådant som vi tar för givet. När vi tar saker och ting för givna så tror vi att vi har rätt. Sedan försvarar vi det som vi har tagit för givet och försöker framstå som om någon annan har fel. Denna egenskapen har definitivt inte hunden, den tar aldrig något för givet, utan utför sina handlingar efter en anledning.

Den sista grundstenen i Toltekernas livssyn- att alltid göra ditt bästa.Vi människor är duktiga på att vilja ändra våra medmänniskor runt omkring oss. Vi tycker och tänker mycket om varandras fel och brister. Hunden är fullt nöjd med den personligheten dess matte/husse har, hunden accepterar både dess dåliga och bra sidor. För hunden är det naturligt att alltid göra sitt bästa, vilket den även tror att sin omgivning gör.
Därför är hunden beroende av en rak och tydlig kommunikation annars kan det uppstå problem. Och dessa problem härleder vi människor oftast till att det är hunden som har felat.. Men om vi hade varit sann i vårt tal, inte tagit något personligt eller för givit och alltid gjort vårt bästa så hade det inte uppstått kommunukationsproblem mellan hund och förare ( människa och människa?)
 
Så om du är sann i ditt tal, om du inte tar något personligt, om du inte tar saker och ting för givna och om du alltid gör ditt bästa kommer du att få ett underbart liv som du har 100 % kontroll över. Då kan du börja älska  och uppskatta dig själv och andra, om du nu inte redan gör det................  !?!                                                         

                                                                                            
                           
 Likaväl att hunden är människans bästa vän så kan människan bli hundens bästa vän.

Louise

Hundgodis

"Köpe-hundgodis" innehåller oftast en massa färgämne och strunt. 
Det är därför mycket billigare, nyttigare och godare för hunden med hemlagat  hundgodis-
Blanda leverpastej med vetekli till en fast deg. 
Rulla sedan det till små mini kulor.
Lägg dem på en plåt och låt dem gräddas i mitten utav ugnen i 200 grader ca. 15 min.
Och Wips! så får du ett fantastiskt nyttigt och gott hundgodis.


Men ett observandom!!!!---
de liknar hemlagade chokladpraliner-
 tänk, vilken smakupplevelse om de hamnar i "fel" mun:-)

Louise


belöning

Belöning vid inlärning är ett komplext ämne för oss hundägare. Vad ska man använda för att få sin hund till att utföra det man vill lära dem att göra?? Slå in kunskap i skallen funkar definitivt inte-det är bevisat.  
Det finns olika typer av belöningsformer men vår röst är absolut den viktigaste, den behöver vi träna på. Det är oftast så att männen har en förmåga att låta hårda i sina röster när de ska ge sina hundar beröm. Vi kvinnor har förmågan att låta som om vi berömmer våra hundar än om det är meningen att vi ska tillrätta visa dem. Alltså ganska svårt för hunden att förstå vad som är rätt och vad som är fel.
Att använda sin röst på rätt sätt är en träningssak för oss människor och det bör man träna på i sin ensamhet innan man utsätter  hunden  för resultatet. Definitivt är det här med belöning är en komplex vetenskap som människan bara måste  lära sig för varje hund är olik den andre. Men om man hittar rätt sätt att berömma på, så finns det inga gränser för vad man kan lära sin hund.
Många av oss använder godis vid hundträning. Men vilket godis ska man då använda?????????
Tja ! det beror självklart på vad du ska träna och vilken typ av hund du har. Vissa hundar blir helt galna i mjukgodis(t.ex. köttbullar ) problemet kan vara att de inte kan ta in någon annan typ av information än köttbullsdoften som träffar deras luktsinne. De blir okoncentrerade på uppgiften de ska utföra.
Andra hundar fryner på näsan bara du visar en köttbulle- de föredrar hårt godis (t.ex.levergodis) eller boll. Så man får prova sig fram vilket hunden föredrar.
Klicker är ett bra hjälpmedel, ett lysande koplement till den mänskliga rösten. Klicker är en "möjjäng" som man trycker på, då hörs det ett klickande  ljud som både förstärker berömmet och gör så att berömmet kommer vid rätt tidpunkt.
Men hunden måste läras in på klicker innan man lägger in det i sin hundträning. När man väl har lärt sin hund vad klicker betyder så kan man klicka i precis rätt situation som hunden utför det man vill att den ska göra. Resultatet blir att hunden uppfattar beröm i exakt i den stund som den utför det vi vill att den ska göra, och då registrerar hunden att den situationen var rätt.
Vi människor är oftast lite sena med vårt beröm och det kan vara en anledninga till att vi upplever att våra hundar är lite tröga!! Det är oftast inget fel på våra hundar- de är inte tröga- eller vill inte förstå- utan fel på vårt sätt att utföra och  hantera beröm i rätt situation och vid rätt tidpunkt.  
Lycka till med att bli bättre på att berömma Era hundar vid rätt tidpunt och på rätt sätt:-)
                                                                                      
                                                                                                       
                                                                                     
                                                                                      //Louise

Krusmynta & Tingeling

                                                      


Otrolig vacker Bild!!!!!!!!!!!!!!

Alla fyra Tillsammans

                                                                   



Alla fyra hundarna i vår egen skogen i Gunnarp.
Jag har alltid velat äga en egen skog. Vissa vill ha en måne men jag tyckte att en skog var mer behändigt med tanke på avståndet:-) Men som sagt är det himla skönt att ha en egen skog att kunna åka till och träna för då slipper man gömma sig för alla nyfikna markägare/skogsvakter. Man slipper även fråga om tillstånd för att skjuta eller lägga blodspår etc. Vilket man måste göra om man använder någon annans mark. men om man har en egen skog så är det bara att tuta och köra och göra precis vad man känner för att göra...........

Det kallar jag frihet:-))

//Louise

Tingeling

                              



Detta är mamman till Krusmynta, hon heter Tingeling och  blir 8 år i maj.Det betyder att hon är en klok äldre hund(valp)i sina bästa år. Hon har sysslat med diverse saker under årens lopp. Allt ifrån att hitta skade skjutna rådjur till att träna agillity- man kan alltså göra allt möjligt med en Tollare. Just nu tävlar jag med henne i Elit klass Lydnad och tänkte prova på att tävla på den stora internationella utställningen här i Malmö i mars månad:-) Men det är ju såååååå himla mycket folk som står och tittar på, så man får nog en rejäl dos av tävlingsnerver helt gratis!!!!!!!!!!
//Louise

Krusmynta

                                            


Så här ser en Tollare ut.
En vacker bärnstensfärgad arbetsglad hund som har sitt ursprung från Mic Mac Indianerna, 
som bodde i Nova Scotia, Norra Canada.
Detta är Krusmynta, hon är en utav fyra hundar som kommer att representera denna blogg. Detta är en blogg som är till för  hundägare, nyblivnahundägare, för de som går i "hundköpetankar"  & icke hundägare. Här kommer att finnas allt från alldagliga händesler till djupa tankar om hundens roll i samhället. Du kommer även att kunna läsa om tips & råd gällande hunduppfostran,träning & tävling och om olika typer av aktiviteter man kan utföra med sin hund. Med andra ord denna blogg är till för alla Er som är nyfikna på det mesta som har med hund att göra.
  Louise

Under renovering

Hej, just nu är bloggen ett renoveringsobjekt. Hoppas ni har tålamod ett litet tag så kommer det komma upp hundbilder, artiklar och träningstips.

Louise Thornqvist

RSS 2.0