hallo

Nu sitter jag har pa ett Internet Caf"e i Egypten. men de har visst inga prickar over de svenska vokalerna, sa texten kanske blir lite komstig.
Idag har vi njutit av SOLEN, fantastikt skont att kanna av kroppens funktion- svettning- iband. Egyterna ar ett trevligt men otoligt intensivt folkslag. Vi har det dar all inclusive/ man kan ata och dricka hur mycket man vill. Vi ar sakert deras basta all inclusive gaster- for vi ar sa otroligt krasna. Jag tycker tyvarr inte om deras mat, det ar en massa grotiga ratter med vasterlanska namn. Imorgon ska vi till Luxor sa vi kommer med rapport om hur det var. Nu maste jag sluta for mina 40 egyptiska pumd (som jag betalt for 15 min.) ar slut.

Ha det jatte bast

Försvarsmakten- tjänstehund

Äntligen har vi fått vårt bevis på att Krusmynta & Yatzi är tjänstehund inom försvarsmakten.

Vi tog vårt cert i mars-08 och nu har beviset kommit (tyvärr har jag inte Yatzi diplom, men det ser likadant ut)

Jag tror inte att man har några typer utav stressrelaterade problem inom försvarsmakten.
 För de tar god tid på sig.........

men det är kanske bra att ta det lugnt i dagens stressade samhälle. 


Men nu undrar Ni säkert varför Vi valde att göra våra hundar till Försvarsmaktshundar??


Tja, vi blev kanske lockade av att vårt försvar Ser lite annorlunda ut idag,
väldigt trevligt och piffigt inslag i den tråkiga vardagen........


 Försvar handlar om att vi ska känna oss trygga 



Försvar handlar om att bibehålla freden var än farorna hotar





Så Grattis Krusmynta & Yatzi nu är NI delaktiga i Sveriges Försvarsmakt




Så Ni kan känna Er helt fullkomligt trygga både med våra hundar 

 med oss som försvarsmaktshundförare



(Christina ska bara ut med "grabbarna" i skogen en helg,
sedan får även hon och hennes schäfer Chivas sitt Cert)

Ha det jätte Bäst

nu åker vi till Egypten så vi hörs om en vecka


 

Skåne är otroligt vackert

                                                          


Jag måste bara dela med mig av min fantastiskt underbara vinter promenad nere på Vellinge ängar.



Ingen väg är lång & tråkig med vänner vid sidan......................





Tingeling säger
-Livets väv är densamma, vare sig man möter ut den SKRATTANDE eller gråtande.
Vad tror ni att Tingeling har valt?


ett två tre nu blundar vi .................................


Om vintern varade längre än några dagar så kanske vi inte skulle uppskatta det så innerligt



Att inte förlora tålamodet, oxå när det kan tyckas omöjligt, det är tålamod. Det visade mina hundar mig efter all fotografering:-)


 

Vilken typ av hund vill man ha...???


Det kanske ska vara en jakthund som vill apportera

eller en som bara vill vara vacker och ligga i soffan hela dagarna


man kanske vill att hon ska se ut som en vakthund som kan skrämma bort eventuella "busar"

men kanske inte sååååå hotfull skrämmande varelse som skrämmer Alla


- en riktig polishund? - så många tjuvar kommer inte & hälsar på.......

Men hon ska inte vara en mes heller, som bara står och viftar på svansen som en dumbom


Det är faktiskt för mycket...... hundar som är stora-små, tjocka-smala,högbenta-lågbenta, korthåriga-långhåriga och dessutom i alla möjliga färger.

Det är egendomligt att till och med de minsta barnen vet tillräckligt för att kalla alla de här djuren som ser så olika ut för "hund".
En katt och en kanin är mer lika än en t.ex mops och en Tollare

och tänk en mops och alla andra hundraser härstammar i själva verket från vargen, ganska otrolig. Så vilken typ av hund vill man ha. Oftast brukar människan välja hund efter dess personlighet, eller??

Hur kan det komma sig att vi har blivit ett par, människa-hund?
 Det måste ha varit ett fantastiskt kap för urtidsmänniskan på jakt efter mat att råka på en kull med unga djur. Det måste ha varit  ett enklare sätt att få tag på föda än att nedlägga en argsint björn.

Så en kull med vargungar skulle tacksamt burits hem för att bli familjens middag.

Men kanske ett av barnen lyckades tjata till att en utav de gulliga valparna fick leva, och sedan upptäckte man kanske att en sådan kamrat inte var så dum att ha. Den varnade när någonting var på tok och var duktig på att spåra upp vilda djur.

Det var kanske så vi fann varandra.



Det är svårt att se någon likhet mellan de här två bilderna. Några tusen år skiljer dem åt. Åren gick, men ändå försvann inte urvargens egenskaper helt, för vi ser ju "vargen" i arbete igen tusentals år senare ex. i våra spårhundar, vakthundar, jakthundar och sällskapshundar.


Lydnad- är det ett tråkigt "måste"??


Tja...det kanske handlar om vilka val av Lydnad man gör och hur man hanterar & utför dem??

Många av våra hundar har, ett behov av att samarbeta med människan, kan även kallas för "will to please". Detta behov kan uppfyllas genom många olika sätt beroende på val och hantering.

Tollarna är kända för denna egenskapen och är väldigt lättlärda om man hanterar dem på ett smart sätt under de olika inlärnings stadier, så kan alltså lära en Tollare allt man vill. All dressyr och träning bygger på hundens personliga & naturliga förutsättningar. Det som är viktigt är att träningen ska vara lustbetonad & konsekvent för både hund och förare.

En viktig grund för all hundträning är att det måste finnas en bra relation mellan hund & förare. Relationen måste föraren börja bygga upp redan från valpstadiet där man arbetar mycket med att utveckla ett bra & fungerande sammarbete mellan hund & förare. Detta leder oftast till ett bra ledarskap, som är ytterliggare en viktig grundsten i All hundträning. Resultatet med all träning beror alltså mest på förarens fantasi, tålamod & ett bra ledarskap.

Det finns många olika genar inom hundsporten, en utav dem är Lydnad. Alla hundar som är över 10 månader och är vaccinerade har rätt att delta i lydnadsprov. Även de som inte är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK). Dvs. även blandraser har rätt att deltaga, men de kan aldrig bli Lydnadsschampion för det krävs minst en 2:a i Öppenklass på utställning. 
 

I lydnadsprov tävlar man med hunden i fyra olika klasser där svårigheterna ökar successivt. Den lägsta klassen består  av grundläggande moment som att gå fot(linförighet), tandvisning, inkallning, ställande under gång, platsläggande under gång, apportering, hopp, och platsliggning i grupp. 

När man har klarat denna klassen går man upp ett steg, till lydn.klass II & sedan till lydn.klass III. Den sista & svåraste klassen heter Elitklass och där kan man bli lydnad champion genom att man får tre stycken 1:pris.

Ganska intressant när man läser om vad Lydnad betyder enl. Wikipedia-den fria encyklopedi. Lydnad betyder att följa en annan människas vilja. I vissa situationer är det allmänt accepterat att lydnad är önskvärt. Ex. en sjuksköterska bör alltid lyda en läkare och ett barn bör alltid lyda en förälder. Lydnaden upprätthåller även sociala och politiska system i vårt samhälle. 

Inom männiksovärlden är ordet Lydnad även ett dagligt begrepp men skillnaden kanske är att det är ibland brist på fantasi, tålamod & uppskattning i människovärlden?


En helt vanlig "tollar"dag- friskvård!

GODMORGON!!!!!


I morse klockan 7.00 väcktes jag utav fyra intensiva ögon som undrade om vi skulle njuta av dagens erbjudanden.  Eftersom jag är en natt jobbare så är det definitivt Inte min starka sida att gå upp på morgonen. Trött och förkyld lämnade jag den "goa" sängvärmen och rullade (ordagrant) in till toaletten, ner i ett varmt bad för att försöka vakna........... jag kände mig ganska tvingad att ta itu med dagens äventyr eftersom vädrets makter erbjudit Skåne --SNÖ!!!

Krusmynta började sin dag med ett friskt bad i Öresund.




Kallbad är hennes starka sida medan jag förerdrar ett varmt skönt bad i ett hederligt vanligt svenskt badkar med skum i :-))

Efter Krusmyntas kallbad var det dax att åka och möta Gia i skogen

Detta är inte Gias hundar eller rättare sagt PUDLAR....
Pudlarna heter Timjan & Timotej,
 de är systrar liksom deras ägare(mina döttrar)

Det var fullt ös i skogen.
 Tänk att Alla varelser oavsett ålder, kön, hudfärg, vikt, längd och personligheter, blir som små "glyttar" när den vita massa träffar jorden yta och stannar kvar.



Sorgligt nog föll skuggan över Oss Alla
när det var dax att åka hem


Sammanfattningsvis från oss Alla till er Alla

CARPE DIEM

 


Gästbloggare dottern Matilda


Hur kommer det sig att folk låter sina hundar bajsa på en allmän väg och sen går där ifrån utan att plocka upp den illaluktande bruna högen hunden lämnat efter sig? Alla vet att hundar bajsar precis som andra djur gör. Om man inte kan se sig själv plocka upp efter sin egen hund, borde man ha skaffat ett mjukisdjur istället.

•·        Är det så att dagens hundägare helt enkelt inte har råd att köpa bajspåsar? Har man en stor hund som bajsar mycket så behöver man fler bajspåsar och det kanske resulterar sig i att ekonomin till påsarna tryter.

•·         Är det för jobbigt att plocka upp efter sin hund? Fettman ökar i Svea rike, är detta ett resultat av att folk börjar bli tjockare och latare?

•·         Eller är det helt enkelt bekvämlighets grej att slippa känna värmen och konsistensen ifrån den illaluktande påsen.

 Hur svårt kan det vara att ta ansvar för sitt husdjur, sin familjemedlem och i vissa fall ens alternativ till barn?

Fast jag kanske har helt fel. Svaret på gåtan är kanske enklare än vad jag tror. Nyligen har det kommit ut bajspåsar med olika färger så som rosa, grön, röd, silver, isblå osv. Tänk om ens fru har lånat jackan man har på sig och hon tog rosa påsar! Och personen ifråga vägrar använda den rosa "tjejiga" bajspåsen. Han kanske ville ha den isblå, den som är ett mellanting mellan den vanliga blå- och den silvriga bajspåsen. Det går inte att plocka fram den rosa bajspåsen om det finns andra som kanske tittar, och den risken vågar man inte ta att skämma ut sig så totalt.



Det är en fredag kl 19.00 jag har haft en jobbig vecka och nu äntligen är vardagen slut och helgen börjar med sina sena mysiga kvällar och härliga sovmornar. Jag börjar med att lägga mig i ett varmt mysigt bad med torkade rosenblad och badsalt. Efter det avslappnande badet går jag upp och börjar göra mig i ordning. Jag har varit och handlat en ny klänning och ett par nya skor enbart till denna kväll. Efter att sminket är på plats klänningen och skorna sitter som gjutet och självkänslan är på topp slänger jag en blick ner på den vita klockan som står bredvid mitt sminkbord. 5 minuter till bussen går! Det tar mig 10 minuter att gå i rask takt dit.Jag springer ner för trappan slänger på mig jackan tittar mig en sista gång i hallspegeln så att jag inte har missat något och springer så snabbt att vinden blåser i mitt hår. När jag springer i fullfart till bussen och känner mig som Pamela Andersson i Baywatch halkar jag till. Precis som om någon har hällt ut diskmedel framför min högra fot! Förvånad ger jag ifrån mig ett löjligt ljust tjejskrik och glor argt på den fläck som har tvingat mig att stanna. Fläcken jag snubblat på är tyvärr ingen diskmedels fläck utan en enorm hundbajs som ligger mitt på trottoaren. Hur i all världens dag kan man vara så oförskämd och lämna den där enorma jätte bajsen mitt på trottoaren? Den fredagen som skulle bli fredagen-den-mysiga-underbart- roliga-dagen, Blev fredagen-när-den-enorma-jätte-hundbajsen-som-förstörde-min-härliga-fredagen-och-mina-nya-skor-som-jag-egentligen-inte-hade-råd-med-dagen!



Har människor inte en gnutta skam i kroppen? Hur kan de vara så egotrippade? Men det handlar inte bara om de enorma dunder bajsen som jag nyss berättade om. Det handlar om alla sorts hundbajsar. Stora som små, alla luktar precis lika illa och har tendensen att ligga mitt i vägen och fastna under skorna. Det kvittar vilken tidpunkt på dagen eller året, bajsen hör hemma i en bajspåse (vilken färg den än har) som sedan slängs i en sopptunna! Inte på gräsmattan, under mina skor eller någon annans. Även om det är mörkt ute och ingen ser ifall ni tar upp bajset eller ej, ta upp bajset! Bara för att du kanske tittar bort och visslar när din hund sitter och bajsar betyder det inte att bajsen helt plötsligt försvinner, eller upphör att existera.

Plocka upp efter er "det är en skitsak"

Enligt mig.


Hundgodis

Då var det dax för ett nytt recept på hundgodis
                                                                                                     
Köp den billigast blodkorven, skär den i små, små  "pyttebitar".
Lägg alla bitarna på en plåt med bakplåtpapper & in i ugnen ca. 200 grader i ca. 15 min.
 MMMMMMMMM jätte gott för våra fyrbenta vänner
 //Louise

Veckans Spartips..........

                                                                      

Ett Leende kostar mindre än elektriskt ljus
&
ändå Lyser det upp mer i ett hem
      
 

 //Louise


Dagens tanke:-)))

                                                                                                                                        

Människor kan delas in i två grupper,
en som går före och uträttar något och en som kommer efter & kristiserar........

Thornqvistskogen

                                                          
                            
Hallo alla människor, imorgon är det dax för ytterliggare en träff ute i  Thornqvistskogen,
medan ni väntar på en massa roligt så får ni njuta av en vacker bild som är tagen på en helt vanlig gammal pinne i skogen.  


Louise & Gia


 


Något att tänka på-kanske??

Finns det några djur som lever som singlar?

Jag läste om en varghona som lever singel liv med sina valpar uppe i norra Sverige, så det finns det säkert. Men inom hundvärlden så är det flock livet som är det mest naturliga sättet att leva på och under stenålderstiden så var det även det mest naturliga sättet för människorasen. I dagens moderna tider är vi kanske inte lika beroende av varandra som på stenålderstiden, men faktum kvarstår- människan är ett flockdjur.
Om man har en ensam hund i en familj så blir familjen dess flock. Därför är det viktigt att det finns flockledare och att hunden ska vara längst ner på rangskalan. Att befästa sitt flockledarskap för hunden görs oftast bäst med smarta och milda metoder. Man är inte en bra flockledare om man utövar våld mot sitt djur. Man markerar klart och tydligt med sunda metoder för hunden vem det är som bestämmer. Men vi måste lära sig att vara konsekventa i våra handlingar. Annars får vi hundar som är ohanterliga och hundägare som skyller på att sin hund är knäpp och måste avlivas eller omplaceras. När vi skaffar oss en hund tar vi på oss ett stort ansvar- att vara en bra flockledare så hunden får ett bra liv.

En tanke slog mig förra veckan när jag var på promenad längs med havet. Att allting är så himla föränderligt. Livet susar fram genom dagarna lika snabbt och lätt som vinden blåser igenom ett öppet vetefält en sensommardag. Ena stunden är livet lungt & stilla, nästa sekund kan det vara världens storm. För ett långt tag sedan var mitt liv en aningen stormigt. Det var när jag blev ensamstående med två barn & två hundar- jag blev alltså en singel.
Det intressanta var, att när jag blev singel var det några av mina vänninor som liksom inte hade tid och träffa mig längre. Vi hade under många år tillsammans med min dåvarande man och deras respektive träffats över middagar och andra festligheter, men helt plötsligt hade de inte tid längre eller så glömde de bort mig vid middagsinbjudningarna.
Är vi människor självupptagna,eller är det en rädsla eller något som ligger kvar sedan grottmänniskornas tid att vara vaksam när något omkring en förändras, att värna om sin flock?
                                                               
Om jag jämför med våra kära fyrbenta varelsers ursrungs djur- vargen.  Vad händer när en (vargfamilj) flock splittras? Vad händer när en utav flockledarna- Alf honan eller Alfa-hanen dör/försvinner?
Jo, för det första så uppstår det en kamp mellan vuxna hundar, speciellt när den kvarlämnade vuxna hunden möter en annan flock. Hon eller han blir absolut inte accepterad för det uppstår en konkurens. Det blir slagsmål och den vuxna hunden blir iväg körd utav  flockens ledare.  I bland finner en ensam varg en annan ensam varg och bildar en ny flock.
Vi  smarta varelser till människor är kanske mer djuriska än vi tror, men med mer civilicerade inslag?
Vi kanske skyddar vår flock mot "faror" genom att helt plötsligt glömma bort, det är ju inte vidare civiliserat att bjuda hem någon på middag och sedan slå den på "truten", för att visa att  personen inte är välkommen i deras flock längre. Så därför är kanske glömska och tidsbrist vårt bästa vapen i dagens samhälle. 
                                                             
I  hundens värld finns varken ordet tidsbrist eller glömska utan den respekterar varje individ för dess olikheter och hunden är tydlig i sitt handlande mot andra individer. Med denna livsfilosofin kan den sunda hunden umgås med allt och alla utan att någon blir utsatt för konstiga situationer. Något att tänka på -kanske? 
                                                                                                             //Louise

Nova Scotia Duck Tolling Retrivers viltspår träning i Thornqvistskogen


Hallo alla nära & kära - självklart är Alla Ni andra oxå välkomna till en bildstund ute i skogen där helt normala människor träffas för att göra annorlunda saker med våra Nova Scotia Duck Tolling Retrivrers "Tollare".

 I "vårmörkret" antydde jag att vi var en grupp människor som ibland träffades ute i skogen för att droppa lite blod och ha en klöve hängande bakom oss när vi gick runt i skogen. 
.........bildbevis- Så här ser vi ut:-))


Att droppa blod i skogen och dra en klöve bakom oss kallas för -att vi lägger viltspår. Vi lär våra hundar att följa upp ett speciellt spår, på skade skjutna klövvilt. I dagens tider har det blivit en modefluga att jaga djur. Det betyder att det kanske skjuts många på felaktigt sätt eller att skyttarnas skott inte träffar där de ska. Då enl. svensk lag måste man ha en eftersökshund tillgänglig inom två timmar och det är där vår roll som hundekipage kommer in. Men nu som i alla sporter så har detta även blivit en tävlingsgren där man strävar efter titeln "Viltspårschampionat". För min egen del tycker jag att det är viktigast att våra hundar fungerar på ett "riktigt eftersök". 
 
så här kan ett eftersök se ut, 
.
detta är Tippy som spårar . Hundens luktsinne är dess främsta sinne och utan detta skulle den knappast vara livsduglig. Luktsinnet är hos hunden lokaliserat till en yta i näshålan som är mycket större än människans (150 cm mot 5 cm). De små hjärnpartier som tar upp luktnervretningar är oxå mycket mer utvecklade än våra. Man kan säga att hunden uppfattar omvärlden så som vi uppfattar genom vår syn-alla världens detaljer. Hundens luktsinne är otroligt känsligt för många olika typer av ämnen. Det är inte helt omöjligt att säga att hundens luktsinne är en miljon gånger känsligare än vårt. Dessutom kan en hund särsklija dofter av bestämd betydelse oxå mot bakgrund av mycket sammansatta och starka dofter. Ibland när en hund spårar gör det den "stötvis". Hunden drar då in flera omgåmgar med korta andetag. Detta är ett sätt att kunna fortsätta känna lukten utan att luktsinnescellerna tröttas ut. Lukten presenteras alltså stötvis för luktorganet- och hunden är koncentrerad på sin uppgift.


detta är Örjan(nedan)
 som koncentrerar sig på sin uppgift som är att följa hunden. 
Medan hunden gör sitt arbetet har hundföraren sina uppgifter, den främsta är att hålla reda på att spårlinan inte krånglar in sig i grenar och kvistar. Hundförare får aldrig lov att styra sin hund, hundföraren måste även vara smidig, så som en älva ute på vandring i skogen. Vilket kanske inte är så lätt alltid, för vi människor är ju ibland som stora skogstroll med trätofflor på fötterna:-)


Tänk vad glad en helt normal människa kan bli för att hans hund har hittat en gammal illaluktande rådjursklöv mitt ute i skogen:-))
 Känslan av att hunden lyckas att spåra upp ett spår som legat upp till 24 timmar skapar en adrenalin känsla i kroppen , det vill jag lova!!
 

fler glada människor med sina tollare som spårar ......


och till sist finner Alla vad de söker, en guldskatt (för hunden)....


Att få uppleva ett sammarbete med sin hund skapar en obeskrivlig känsla av lycka och tillfredställelse. 
Att skapa ett förtroende med ett djur är en verklig vänskap som inte går att beskriva med ord. Men det är som om man inte behöver bekräfta varandra hela tiden med ord utan det kan räcka med blickar och beröring. Gemensamma handlingar blir till en ljup ömsesidig överenskommelse utan några komplexa konstigheter.

Arvet från vargen märks tydligt i oerhört många hundbeteenden, även om hunden har totalt sett avlägsnat sig mycket långt ifrån vargen. Dessa avvikelser är naturligtvis ärftliga. Exempel på sådan är t ex hundens medfödda tamhet, tillgivenhet och avsaknad av flykttendenser mot människan. Hunden har blivit beroende av människan och därför tar  i varje fall Vi vårt ansvar att tränar & umgås med våra hundar


Hjärligt Välkomna till Thornqvistskogen
//Louise


 

RSS 2.0