Socialiseringsperioden



under denna perioden utvecklas olika typer av relationer mellan valparna i en kull.

 
Lekebeteendet fyller många nödvändiga livsfunktioner. Leken stimulerar ex. gruppbeteendet,  den skapar sociala band med andra hundar, som är ju självklart nödvändig genom hela en hunds liv. Från valpen till en vuxen hund till en "gammel hund".


Som sagt, leken påverkar och formar socialat beteende, det är viktigt att tiken & andra vuxna hundar leker med valparna.


Vilket Krusmynta, Tingeling, Timotej & Timjan kommer att göra men enligt naturen så väntar tiken med att "släppa" in andra hundar till sina valpar då de är ca. 4-5 veckor. Och då kan det gå "hett" till i valplådan. För tiken & hennes "medsystrar" brukar "plocka ner" de som är alldeles för dominanta och de stärker de valpar som är lite blyga. Fantastiskt viktigt för alla blivande valpägare att få lov att vara med och titta på detta för att lära sig hur de ska agera. Både att kunna stärka en hund och kunna"plocka ner" en hund samt ha förmågan att leka med en hund och kunna ge den beröm. Då upptäcker man snabbt att det bästa sättet för oss människor att leka med våra hundar gör vi vid träningssyfte. Allt vi gör med våra hundar är en utveckling och om vi är lika smarta som tiken så tränar vi samtidigt. Men det är oerhört viktigt att inte ställa för höga krav på varken Oss själva eller hunden, utan anpassa leken efter förmåga.


Än så länge kan vi inte se någon riktigt blyg i denna kullen. Alla valparna har väldigt mycket energi och de morrar, skäller och står i. De är riktiga små glada & söta energiknippen.


Att kunna kommunicera är en viktig del i en hunds liv, att kunna förstå olika typer av signaler. Detta lär valparna sig även när de leker med varandra. Genom leken kan framtida/undergivenhetsförhållanden ibland förutsägas. Men det är viktigt att tänka på att en valp som är oerhört dominant i en valplåda behöver inte vara det när den kommer till sitt nya hem. För då ser förutsättningarna olika ut för valpen än det gjort i deras trygga bo(valplådan).


Till Er Alla från Oss Alla- att Leka är fantastiskt utvecklande för både hundar & människor :-)


//Tjidevipp

Kommentarer
Postat av: Karin med Gismo

Vilka underbara bilder...

2009-08-22 @ 12:54:51
Postat av: Louise

Visst är valparna helt underbara:-)



//Louise

2009-08-23 @ 22:07:42
URL: http://tollarbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0