belöning

Belöning vid inlärning är ett komplext ämne för oss hundägare. Vad ska man använda för att få sin hund till att utföra det man vill lära dem att göra?? Slå in kunskap i skallen funkar definitivt inte-det är bevisat.  
Det finns olika typer av belöningsformer men vår röst är absolut den viktigaste, den behöver vi träna på. Det är oftast så att männen har en förmåga att låta hårda i sina röster när de ska ge sina hundar beröm. Vi kvinnor har förmågan att låta som om vi berömmer våra hundar än om det är meningen att vi ska tillrätta visa dem. Alltså ganska svårt för hunden att förstå vad som är rätt och vad som är fel.
Att använda sin röst på rätt sätt är en träningssak för oss människor och det bör man träna på i sin ensamhet innan man utsätter  hunden  för resultatet. Definitivt är det här med belöning är en komplex vetenskap som människan bara måste  lära sig för varje hund är olik den andre. Men om man hittar rätt sätt att berömma på, så finns det inga gränser för vad man kan lära sin hund.
Många av oss använder godis vid hundträning. Men vilket godis ska man då använda?????????
Tja ! det beror självklart på vad du ska träna och vilken typ av hund du har. Vissa hundar blir helt galna i mjukgodis(t.ex. köttbullar ) problemet kan vara att de inte kan ta in någon annan typ av information än köttbullsdoften som träffar deras luktsinne. De blir okoncentrerade på uppgiften de ska utföra.
Andra hundar fryner på näsan bara du visar en köttbulle- de föredrar hårt godis (t.ex.levergodis) eller boll. Så man får prova sig fram vilket hunden föredrar.
Klicker är ett bra hjälpmedel, ett lysande koplement till den mänskliga rösten. Klicker är en "möjjäng" som man trycker på, då hörs det ett klickande  ljud som både förstärker berömmet och gör så att berömmet kommer vid rätt tidpunkt.
Men hunden måste läras in på klicker innan man lägger in det i sin hundträning. När man väl har lärt sin hund vad klicker betyder så kan man klicka i precis rätt situation som hunden utför det man vill att den ska göra. Resultatet blir att hunden uppfattar beröm i exakt i den stund som den utför det vi vill att den ska göra, och då registrerar hunden att den situationen var rätt.
Vi människor är oftast lite sena med vårt beröm och det kan vara en anledninga till att vi upplever att våra hundar är lite tröga!! Det är oftast inget fel på våra hundar- de är inte tröga- eller vill inte förstå- utan fel på vårt sätt att utföra och  hantera beröm i rätt situation och vid rätt tidpunkt.  
Lycka till med att bli bättre på att berömma Era hundar vid rätt tidpunt och på rätt sätt:-)
                                                                                      
                                                                                                       
                                                                                     
                                                                                      //Louise

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0