Lydnad- är det ett tråkigt "måste"??


Tja...det kanske handlar om vilka val av Lydnad man gör och hur man hanterar & utför dem??

Många av våra hundar har, ett behov av att samarbeta med människan, kan även kallas för "will to please". Detta behov kan uppfyllas genom många olika sätt beroende på val och hantering.

Tollarna är kända för denna egenskapen och är väldigt lättlärda om man hanterar dem på ett smart sätt under de olika inlärnings stadier, så kan alltså lära en Tollare allt man vill. All dressyr och träning bygger på hundens personliga & naturliga förutsättningar. Det som är viktigt är att träningen ska vara lustbetonad & konsekvent för både hund och förare.

En viktig grund för all hundträning är att det måste finnas en bra relation mellan hund & förare. Relationen måste föraren börja bygga upp redan från valpstadiet där man arbetar mycket med att utveckla ett bra & fungerande sammarbete mellan hund & förare. Detta leder oftast till ett bra ledarskap, som är ytterliggare en viktig grundsten i All hundträning. Resultatet med all träning beror alltså mest på förarens fantasi, tålamod & ett bra ledarskap.

Det finns många olika genar inom hundsporten, en utav dem är Lydnad. Alla hundar som är över 10 månader och är vaccinerade har rätt att delta i lydnadsprov. Även de som inte är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK). Dvs. även blandraser har rätt att deltaga, men de kan aldrig bli Lydnadsschampion för det krävs minst en 2:a i Öppenklass på utställning. 
 

I lydnadsprov tävlar man med hunden i fyra olika klasser där svårigheterna ökar successivt. Den lägsta klassen består  av grundläggande moment som att gå fot(linförighet), tandvisning, inkallning, ställande under gång, platsläggande under gång, apportering, hopp, och platsliggning i grupp. 

När man har klarat denna klassen går man upp ett steg, till lydn.klass II & sedan till lydn.klass III. Den sista & svåraste klassen heter Elitklass och där kan man bli lydnad champion genom att man får tre stycken 1:pris.

Ganska intressant när man läser om vad Lydnad betyder enl. Wikipedia-den fria encyklopedi. Lydnad betyder att följa en annan människas vilja. I vissa situationer är det allmänt accepterat att lydnad är önskvärt. Ex. en sjuksköterska bör alltid lyda en läkare och ett barn bör alltid lyda en förälder. Lydnaden upprätthåller även sociala och politiska system i vårt samhälle. 

Inom männiksovärlden är ordet Lydnad även ett dagligt begrepp men skillnaden kanske är att det är ibland brist på fantasi, tålamod & uppskattning i människovärlden?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0